Speel de Game en denk na over je latere leven

09 februari 2016

Je kunt je hier misschien wel iets bij voorstellen. In jouw verpleeghuis wordt een gezellige smartlappenmiddag georganiseerd en als iedereen geïnstalleerd is en als het concert begint, reageert een van jouw cliënten heel opstandig. Terwijl je weet dat hij van muziek houdt. Had je geweten dat hij vroeger een hartstochtelijk liefhebber van Bach was, dan had je kunnen bedenken dat je hem met deze activiteit geen plezier doet. Jammer dat hij je nooit heeft kunnen vertellen waar hij echt blij van wordt. En waar van juist niet.
Dat is de aanleiding voor ActiZ geweest om de game ‘Mijn latere zorg' te ontwikkelen. ‘Mijn latere zorg' speel je op je computer of tablet en laat je keuzes maken over zaken die jij belangrijk vindt als je later afhankelijk wordt van zorg. Maar net zoals bij jou thuis, is het budget niet onuitputtelijk. "Mensen hebben vaak geen idee over wat de zorg in verpleeghuizen kost. Maar ook niet wat de keuzemogelijkheden zijn", zegt Jacqueline Donga, communicatieadviseur bij ActiZ. "Het is enorm belangrijk om hier op tijd over na te gaan denken en het daar met je omgeving over te hebben. Je kunt in die zin nu al een beetje verantwoordelijkheid nemen voor hoe je latere leven eruit gaat zien."

Evert Hoogendoorn, gamedesigner bij IJsfontein en ontwerper van de game zegt: "Serious games zijn games met een specifiek doel buiten de game om. Het is heel anders als je verteld wordt wat je kunt kiezen of dat je het via een game voelt en meemaakt." Evert heeft het in de laatste testfase met zijn ouders gespeeld. "Zij vonden het heel fijn om dit onderwerp op deze laagdrempelige manier met mij te bespreken en ik raad iedereen aan het met zijn ouders te spelen."

'Mijn latere zorg' laat je keuzes maken over dingen waar je nu nog niet bij stil staat en die je nu heel vanzelfsprekend vindt, maar die heel essentieel zijn als je door ziekte of bijvoorbeeld dementie afhankelijk bent. Wil je liever uitgebreid in bad of vind je een snelle douchebeurt om de dag fijner? Wil je zo lang mogelijk zelf blijven koken of kun je geen dag zonder even lekker naar buiten? Wil je graag herinneringen met zorgmedewerkers ophalen of ben je meer op je privacy gesteld?
Jacqueline Donga: "Tijdens de game kun je zien dat je door bepaalde keuzes een overbelaste mantelzorger krijgt. Dan kun je zaken wegdoen, maar je kunt ook via Facebook je vrienden bevragen of ze later met je naar de film willen, als je dat zelf niet meer kunt doen. Dan maak je dat nu al bespreekbaar". We hopen op die manier nog meer mensen te bereiken.

De game kan gespeeld worden op www.mijnlaterezorg.nlAgenda

Op dit moment zijn er geen evenementen gepland dus houdt u onze agenda in de gaten.