Nederland prikt lekker door

In het licht van de huidige wereldcrisis zijn vaccinaties een veelbesproken onderwerp. Het is duidelijk dat het merendeel van de Nederlanders zich wel laat vaccineren. Iedereen heeft zijn of haar eigen reden om wel of niet voor deze specifieke vaccinatie te gaan en ik zal deze blog daar ook niet veel over zeggen. Maar ik vertel je wel over de andere vaccinaties die in Nederland al sinds jaar en dag bestaan en waar men regelmatig een afspraak voor maakt, bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland. Lees je mee?

De prik voor iedereen

In Nederland geldt geen vaccinatieplicht maar er is wel een plan van de Rijksoverheid voor het vaccineren van mensen die dat willen. Kijk maar naar kinderen. Baby’tjes krijgen een vaccinatie tegen bijvoorbeeld de mazelen en rodehond, die wordt na 9 jaar herhaald. Ondanks dat dit niet verplicht is, laten de meeste mensen dit wel doen. Puur omdat het bewezen is dat het je kind beschermd tegen deze ziekten, ook op de lange termijn. Dit zijn ziektes die we nu niet meer als gevaarlijk beschouwen maar soms vergeten we dat dat komt door het feit dat we gevaccineerd zijn.

Geprikt voor de vlucht

Voor sommige bestemmingen wordt het aanbevolen om je tegen bepaalde ziektes te laten vaccineren voor je op reis gaat. Dit komt omdat je op die bestemmingen het risico loopt om een ziekte op te lopen die we hier in Nederland niet kennen en vaak ook heel gevaarlijk kan zijn. Sommige insecten brengen die namelijk over. Denk maar aan de malariamug. Wanneer je van plan bent om een verre reis te maken, controleer dan ruim voor vertrek of er veiligheidsrisico’s zijn in het land van bestemming, risico’s waar je je middels een prik tegen kan beschermen.

Prikken en dan werken

Voor sommige beroepen moet je je tegen het één en ander laten vaccineren alvorens je veilig aan het werk kunt. Mensen die veel reizen voor een werk moeten dit soms maar ook veel mensen die met dieren werken. Of het dan wel verplicht is om je te laten prikken, ligt aan het soort werk dat je doet en of je werkgever het wel of niet verplicht stelt.

Vertrouw op jezelf en de wetenschap

Geen vaccinatieplicht dus, maar het is meer dan eens heel handig om toch voor de prik te gaan. Vertrouw op de informatie van wetenschappers en op je eigen lichaam. Meer kan je niet doen. Kijk voor meer informatie op vaccinatiewijzer.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *