Wat betekent neurolinguïstisch programmeren?

Van onze hersenen is bekend dat ze bestaan uit niet minder dan 4 miljard zogenaamde neuronen. Daarbij kan er worden vastgesteld dat niemand over een soort van handleiding beschikt die duidelijk maakt hoe onze hersenen nu precies werken. Dat was nochtans handig geweest. In onze hersenen gebeurt dan ook continu van alles terwijl we daar als mensen op het eerste zicht niet echt vat op lijken te hebben… we zeggen wel degelijk lijken te hebben, want in de praktijk bestaan er wel degelijk mogelijkheden om daar verandering in te brengen. Hoe dan precies? Zeer eenvoudig, namelijk bijvoorbeeld door het toepassen van neuro linguïstisch programmeren. Wat dat nu precies is en hoe het ook jou in de praktijk kan helpen laten we je graag ontdekken hier op deze pagina. 

Neuro linguïstisch programmeren eenvoudig uitgelegd 

Wanneer je op het internet op zoek gaat naar de definitie van neuro linguïstisch programmeren zal je in het merendeel van de gevallen een vrij complexe uitleg voorgeschoteld krijgen. Nochtans valt NLP eigenlijk ook vrij eenvoudig uit te leggen. Belangrijk is in eerste instantie om te weten dat neurolinguïstisch programmeren eigenlijk uit drie verschillende onderdelen bestaat. Het gaat hierbij om: 

  1. Neuro; 
  2. Taal; 
  3. Programmeren; 

Elk onderdeel oefent op een bepaalde manier een invloed uit op de manier waarop we leven. Voor het neuro onderdeel geldt zelfs dat dit ongelofelijk uitgebreid is. Neuro verwijst namelijk naar het neurologisch systeem waar we als mensen over beschikken. Deze bestaat op haar beurt ook weer uit verschillende onderdelen die we zintuigen noemen. Denk hierbij dan ook aan ons gezicht en gehoor, maar ook aan onze tastzin, onze smaak en onze mogelijkheid om zaken te ruiken. Het onderdeel taal richt zich op haar beurt niet alleen maar op derden, maar ook op de manier waarop we communiceren met onszelf.

Hoe is neuro linguïstisch programmeren ontstaan?

Er wordt in de praktijk tot op de dag van vandaag vaak gedacht dat neuro linguïstisch programmeren een vrij nieuwe techniek is. Dat is echter niet waar.  De basis voor deze techniek werd dan ook reeds gelegd in de jaren ’70. Het was toen dat twee personen, namelijk de wiskundestudent Richard Bandler en de hoogleraar linguïstiek John Grinder samen in kaart brachten hoe succesvolle psychotherapeuten er in slaagden om niet alleen het bewuste, maar ook het onbewuste gedeelte van de hersenen te gebruiken om blijvende veranderingen aan te brengen bij hun patiënten. Het onderzoek dat door deze twee werd gevoerd en natuurlijk de resultaten die daardoor aan het licht zijn gekomen vormen tegenwoordig nog steeds de basisfundamenten van neurolinguïstisch programmeren. 

Wat is het uiteindelijke doel van NLP?

Bovenstaande zal voor veel mensen wellicht nog niet meteen duidelijk maken wat nu in de praktijk precies het doel is van neuro linguïstisch programmeren. Hiermee komen we meteen aan het einde van de informatie op deze pagina. Uiteindelijk is het namelijk zo dat je door het toepassen van NLP over de mogelijkheid moet beschikken om je gedachten en gevoelens zelf te sturen. Op deze manier kan je eindelijk afstand nemen van de negatieve gedachten die zich in je hoofd hebben genesteld om plaats te maken voor een positieve verandering in je leven. Neuro linguïstisch programmeren kan dan ook zowel op privé als professioneel vlak een zeer belangrijke meerwaarde gaan vormen.

Berichten gemaakt 13

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven