Wat is een digitale tachograaf

Je hebt misschien weleens van een digitale tachograaf gehoord, maar heb je die wel nodig voor je bedrijf? Een digitale tachograaf is een speciaal apparaat dat gemonteerd wordt in je voertuig. In de meeste gevallen is dit een vrachtwagen of bus. Een digitale tachograaf wordt aangesloten op de versnellingsbank en in het kastje kan iedere chauffeur zijn persoonlijke bestuurderskaart steken. Een tachograaf is ontworpen om te zorgen dat commerciële bestuurders niet meer rijden dan hun maximale dagelijkse en tweewekelijkse rij uren. Tevens worden de pauzes en hoeveelheid rusttijd per dag geregistreerd.

Wanneer heb je een digitale tachograaf nodig

Op het moment dat je een wagenpark hebt dan ben je verplicht om een tachograaf in je voertuigen te installeren. De data die vergaard wordt moet regelmatig gedownload en opgeslagen worden. Hiermee zorg je dat je voldoet aan de EU wetgeving en zijn je chauffeurs op de hoogte van hun aantal gereden uren. Een keer in elke 28 dagen moet je deze data downloaden en de data van het voertuig moet je een keer per 56 dagen downloaden. De beheerders van je wagenpark en de planners gebruiken de verkregen informatie om te zorgen dat je chauffeurs binnen het aantal wettelijk vastgestelde rij uren blijven rijden en maken de planning op basis hiervan. Welke voertuigen een tachograaf moeten bevatten is vastgesteld in de wetgeving, waaronder bijvoorbeeld het minimum gewicht van het voertuig.

Op welke momenten ben je niet verplicht om een digitale tachograaf te gebruiken

In sommige gevallen kan het zijn dat je bedrijf of voertuigen een vrijstelling hebben voor het gebruik van een digitale tachograaf. Dit is op het moment dat je voertuigen niet sneller dan 40 kilometer per uur rijden, als je voertuigen voor noodhulp zijn of pechdiensten, als het een niet commercieel voertuig is dat minder dan 7,5 ton weegt en als het voertuig ouder is dan 25 jaar. Tevens zijn er nog enkele andere vrijstellingen mogelijk. Op het moment dat je geen digitale tachograaf hebt geïnstalleerd of hem niet op tijd uitleest dan is het mogelijk dat je flinke boetes krijgt opgelegd bij een controle. Als je chauffeurs zich niet aan de rijtijdenwet houden dan kunnen ze ook een stevige boete verwachten, aangezien dit onder een economisch delict valt.

Wanneer is een connected digitale tachograaf handig

Een connected digitale tachograaf biedt enkele voordelen ten opzichte van een normaal model. Je kan hierbij namelijk inloggen en alle data van je chauffeurs gelijk in de software inzien. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je een melding wilt ontvangen als de rijtijdenwet overtreden wordt en dergelijke.

Berichten gemaakt 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven