Wel of niet relatietherapie?

relatietherapie

In therapie gaan, dat doe je toch alleen als je grote relatieproblemen hebt? Wij hebben toch geen hulp van een therapeut nodig? Zo erg is het bij ons toch niet? Er zijn allemaal drempels om in relatietherapie te gaan. Dat is jammer, want een relatietherapeut kan je helpen om jullie relatie te verbeteren. Ook als er nog helemaal niet zoveel aan de hand is. Juist als je er op tijd bij bent, is het makkelijker om problemen op te lossen. Ook vroeg in een relatie kan therapie jullie helpen.

De voordelen van therapie in een prille relatie

Jullie relatie gaat goed. Je hebt misschien wel kleine ergernissen, maar je kan je niet voorstellen dat het ooit minder zal gaan tussen jullie. In je leven ontmoet je tegenslagen die invloed zullen hebben op je relatie. Gaandeweg ontdek je hoe jullie met tegenslagen omgaan. Dat kan heel verschillend zijn. Ook komen jullie in nieuwe fases in jullie leven. Jullie kopen een huis, krijgen misschien kinderen of één van jullie beiden wordt ziek. Telkens moeten jullie hierin weer je weg vinden. Door al vroeg met elkaar in therapie te gaan leren jullie elkaar beter kennen. Jullie krijgen inzicht in hoe relatieproblemen kunnen ontstaan. Ook leer je de signalen op tijd te herkennen en leer je hoe je beter met elkaar kunt communiceren. Zo verklein je het risico om in de toekomst terecht te komen in een negatieve spiraal. Ook zal de stap naar een relatietherapeut kleiner zijn, als jullie die stap al een keer eerder gezet hebben.

Leren communiceren

Beter met elkaar leren communiceren voorkomt een hoop problemen. De één trekt zich terug als er problemen zijn en bouwt een muur om zich heen. De ander is juist geneigd om in de aanval te gaan. Leer elkaar kennen en leer ook elkaars taal kennen. Probeer irritaties concreet te maken en blijf niet hangen in verwijten waar je partner niets mee kan. Bedenk wat je met elkaar wilt bereiken in jullie relatie. Vaak raak je verstrikt in discussies over kleine zaken die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Probeer je te richten op het positieve. Elkaar voortdurend kritiek geven, negeren of schelden kan veel kapot maken. Aandacht hebben voor elkaar en interesse tonen zorgt ervoor dat jullie met elkaar in verbinding blijven. In goede, maar ook in slechte tijden. Soms kan je daar wel wat hulp bij gebruiken en dan staat de relatietherapeut voor jullie klaar.

Wat doe je tijdens de therapie?

Relatieproblemen zijn heel divers. Het kan gaan om jaloezie, vertrouwen of communicatieproblemen. In een intakegesprek zal de relatietherapeut met jullie de relatieproblemen bespreken. Samen met de therapeut gaan jullie op zoek naar manieren om de relatie te verbeteren. En weer gelukkig te worden met elkaar. In verschillende gesprekken houdt de therapeut jullie een spiegel voor. De therapeut zorgt ervoor dat jullie allebei de ruimte krijgen om je verhaal te doen. Ook krijgen jullie praktische adviezen waar jullie thuis mee aan de slag kunnen. De therapie is gericht op kortdurende hulp. Met de adviezen zijn jullie snel geholpen en is het mogelijk om samen weer verder te gaan. Wonen jullie in de omgeving van Haarlem? Er zijn geen wachtlijsten, dus een afspraak is zo gemaakt. Ook op andere locaties in het land vind je ervaren relatietherapeuten die voor je klaar staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *