test corona soa

Welke soa’s komen het meest voor?

De gehele middelbare school-carrière kun je er de klok op gelijk zetten: er is altijd wel een vak (biologie, ANW, maatschappijleer) dat ingaat op de risico’s van seksuele intimiteiten. Je kunt hier namelijk seksueel overdraagbare aandoeningen mee oplopen – in de volksmond ook wel soa’s genoemd. Ondanks deze zeer frequente voorlichting duiken de ziektes nog regelmatig in Nederland op. Maar welke komen het meest voor en hoe kun je ze herkennen? De specialisten van How Are You Diagnostics vertellen je meer:

1. Chlamydia

Laten we bij de meest voorkomende soa beginnen: Chlamydia. Ruim 2,8% van alle jongeren tot 34 jaar loopt ermee rond. Hierbij betreft het vaker vrouwen. Chlamydia is een bacterie, die bij een besmetting op de slijmvliezen van de geslachtsdelen voorkomt. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan. Deze vinden vaak op de volgende plekken plaats: in de plasbuis, anus of baarmoedermond. Ook kan het plassen branderig aanvoelen, is er sprake van extra afscheiding of jeuk. Vaker verloopt de besmetting zonder klachten.

2. Genitale wratten

De naam zegt het eigenlijk al: wie besmet is met genitale wratten zal kleine bulten op zijn of haar geslachtsdelen aantreffen. Hoe langer je met de ziekte rondloopt, hoe meer ze groeien in omvang en hoeveelheid. Het vervelende van deze soa is dat er ook bij gebruik van een condoom besmetting kan plaatsvinden. Zelfs vieze washandjes en handdoeken kunnen de ziekte overdragen. Naast de zichtbare symptomen, kunnen genitale wratten ook zorgen voor jeuk en pijn tijdens de gemeenschap.

3. Gonorroe

Over deze derde soa wordt in de schoolbanken nogal lacherig gedaan. Gonorroe wordt in de volksmond namelijk ook wel een ‘druiper’ genoemd. Net als Chlamydia nestelt de ziekte zich in de slijmvliezen. Hierbij beperkt het zich echter niet tot de geslachtsdelen, maar kun je het ook terugvinden bij de anus, keel en ogen. Vrouwen hebben vaak last van extra afscheiding. Mannen kunnen pijn ervaren bij het plassen, waarbij de plasbuis branderig aanvoelt.

4. Hepatitis B

Hepatitis B is zeer gevaarlijk. Als vierde in de rij van meest voorkomende soa’s komt deze helaas veel voor. Dit overdraagbare virus veroorzaakt een ontsteking in de lever. Dit heeft vaak vermoeidheid, koorts en buikklachten tot gevolg. In sommige gevallen kunnen de huid en de ogen verkleuren. Deze zien dan gelig aan. Gelukkig kun je je vandaag de dag voor deze ziekte inenten. De symptomen zullen hierdoor minder heftig zijn.

Wist je dat je bij How Are You Diagnostics ook een coronatest kunt doen?

Berichten gemaakt 1

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven