Welke soorten tilliften zijn er?

Met een tillift kan een zorgverlener jou helpen overeind te komen of jou juist vanuit staande positie helpen te gaan zitten. Daarnaast kun je met een tillift van plek a naar plek b gebracht worden. Hieronder lees je in het kort welke soorten tilliften er zijn en hoeveel mobiliteit ze van jou vragen.

Wat is een tillift?
Een tillift wordt als hulpmiddel veel ingezet in zorgcentra. Daarnaast kan een tillift ook in een particuliere omgeving een uitkomst zijn. Ze zijn bedoeld om hulp te bieden aan mensen die niet zo goed meer of helemaal niet meer kunnen staan. Met een tillift kan iemand jou van de ene plek naar de andere plek brengen. Bijvoorbeeld van het bed naar de rolstoel. Of van de woonkamer naar de badkamer. Ook voor zorgverleners kan een tillift een welkom hulpmiddel zijn, omdat het een deel van de fysieke belasting kan wegnemen.

Sta-lift of actieve tillift
Heb je moeite om vanuit een zittende positie overeind te komen en andersom? Dan kan een actieve tillift, ook wel sta-lift genoemd, een passende oplossing zijn. Deze liften helpen bij het overeind komen en weer gaan zitten. Daarnaast kun je met een actieve tillift van bijvoorbeeld het bed naar een stoel gebracht worden zonder te hoeven lopen. De naam geeft al een beetje aan dat er wel enige mobiliteit nodig is vanaf de kant van de zorgvrager. Voor een actieve tillift is het belangrijk dat je de armen en schouders kunt gebruiken, zelfstandig kunt zitten en op één been kunt staan.

Passieve tillift
Een actieve tillift vraagt dus om enige inspanning van de zorgvrager. Is dit niet mogelijk, dan zal een passieve lift het betere hulpmiddel zijn. Bij deze tillift wordt gebruik gemaakt van een tilmat zodat je als zorgvrager geen inspanning levert. Passieve tilliften zijn er in twee varianten. Je kunt kiezen voor een verrijdbare tillift of voor een passieve lift die aan het plafond bevestigd wordt. Plafondliften vragen om minder beschikbaar vloeroppervlak omdat ze geen onderstel hebben. Dit maakt het zwenken met de lift een stuk makkelijker, helemaal wanneer de ruimte beperkt is.

Tillift op reis
Wanneer je op vakantie gaat kan het zijn dat er op de specifieke plek waar je verblijft een tillift aanwezig is. In zo’n situatie kun je vooraf navraag doen of de tilband van jouw passieve lift daarop zou passen. Is dat het geval, dan hoef je alleen maar de tilband mee te nemen. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een tillift die opvouwbaar is. Laat je bij het kiezen van een tillift in ieder geval goed voorlichten over de mogelijkheden.


Berichten gemaakt 13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven